AVCO logo

Hjem > Aktuelt

Hvorfor bør samboere skrive samboeravtale?

Selv om et samboerskap har mange likheter med et ekteskap, vil man ikke som samboere få de samme rettighetene som et ektepar i lovgivningen. Dette gjør at mange havner i vanskelige økonomiske situasjoner dersom samboeren går bort, eller om samlivet tar slutt. For å unngå dette anbefaler vi alle samboere til å lage en samboeravtale.

Ved samlivsbrudd

For det tilfelle at samlivet tar slutt må det foretas en fordeling av samboernes verdier og gjeld. Dere vil kunne unngå konflikt og krangel omkring fordelingen dersom dere har utarbeidet en samboeravtale i forkant av bruddet. Dette vil også sikre at du får med deg verdiene du tok med deg inn i samboerskapet, eller ervervet underveis – med deg ut igjen. En samboeravtale vil også gi samboerne en bevisstgjøring over økonomien. Ved utforming av avtalen vil man bli tvunget til å sette seg inn i de økonomiske ordningene som er valgt, hvem som har innbragt hva til forholdet, oversikt over faste kostnader mm. Spesielt viktig vil dette være dersom dere eier en bolig sammen og har gått inn med ulik beløp i egenkapital. Det kan bli både vanskelig å huske beløpene og å fremskaffe dokumentasjon på disse dersom man har vært samboere gjennom mange år på tidspunktet for bruddet.

Ved død

I likhet som ved et samlivsbrudd må det også foretas en fordeling av samboernes verdier og gjeld, ved en av samboernes bortgang. Dette må gjøres før arven til samboeren som har gått bort kan fordeles mellom arvingene. Merk at samboere også kun vil arve av hverandre i spesielle tilfeller, slik at om du ønsker at din samboer skal ta arv etter deg bør du også skrive et testament. Merk også at dersom dere underveis i samboerskapet får barn, eller kjøper en ny og dyrere bolig sammen, bør dere gjøre endringer i eksisterende avtale.

Dersom du har behov for bistand til å sette opp en samboeravtale kan du ringe oss for en uforpliktende og kostnadsfri samtale.

Har du spørsmål knyttet til familierett, kan du ta kontakt med oss i AVCO. Ring 21 09 59 95 eller send oss en henvendelse i kontaktskjemaet nedenfor.

Kontaktpersoner

Google Translate

We use Google Translate on this page. It can result in incorrect translation.

Kontakt oss

Fyll ut skjema, så tar vi kontakt så snart som mulig