Hvordan saken behandles
Den første problemstillingen som ofte oppstår er spørsmål om beslag av førerkort. Hvis politiet ønsker å ta beslag i førerkortet ditt, kan du enten godta dette, eller nekte å gi ditt samtykke. Hvis du ikke samtykker må påtalemyndigheten ta saken til tingretten innen tre uker. Da vil det holdes et rettsmøte der du får forklare deg.
Den andre problemstillingen er spørsmål om å godta forelegg. Hvis du mener at du er uskyldig, eller av andre grunner ikke vil godta forelegget, vil saken bli sendt til retten. Det er verdt å merke seg at forelegget ofte blir høyere hvis saken tas til retten, slik at det kan lønne seg å godta forelegget, forutsatt at du har utvist skyld.
Retten til advokat og dekning av utgifter
På etterforskningsstadiet har du som mistenkt/siktet normalt ikke rett til en offentlig oppnevnt advokat. Fra tidspunktet det er tatt ut tiltale, og det går mot hovedforhandling, er derimot hovedregelen at du har krav på offentlig oppnevnt forsvarer (dekket av staten).
Retten til offentlig oppnevnt forsvarer under hovedforhandling gjelder likevel ikke i sak om ruspåvirket kjøring eller kjøring uten førerkort. I disse sakene har du like fullt rett til å la deg bistå av forsvarer, men utgiftene må betales fra egen lomme. Hvis tiltalen omfatter andre forhold i tillegg, kan du likevel ha rett på en offentlig oppnevnt forsvarer.
Straff og rettslig prosess
For fartsovertredelser er straffen vanligvis bot og tap av førerretten for en viss periode, avhengig av hvor alvorlig overtredelsen er, fastsatt etter en standardisert tabell. For ruspåvirket kjøring er det vanlig med fengselsstraff i tillegg til tap av førerretten. Fengselsstraffen kan være betinget eller ubetinget.
Mange trafikkforseelser blir avgjort som tilståelsesdom, som innebærer at den siktede gir en uforbeholden tilståelse av forholdet hen er siktet for. Fordelen med en tilståelsesdom er mildere straff, kortere saksbehandlingstid, og normalt ingen sakskostnader. Alternativet til tilståelsesdom er hovedforhandling hvor retten settes med tre dommere.
Vi anbefaler at du kontakter en advokat for en uforpliktende samtale om dine rettigheter. Våre advokater i AVCO har bred erfaring og bistår deg gjerne.