Arbeidstaker har rett til å gjøre arbeidsgiver oppmerksom på kritikkverdige forhold på egen arbeidsplass, såkalt varsling. Varsling kan avdekke lovbrudd eller uakseptabel atferd på arbeidsplassen. Noen bedrifter er pliktige til å ha skriftlige rutiner for varsling.
Det finnes flere måter en arbeidstaker kan varsle om kritikkverdige forhold i virksomheten. Arbeidstaker kan alltid varsle internt i samsvar med virksomhetens skriftlige rutiner, i samsvar med eventuell varslingsplikt, til arbeidsgiver eller en representant for arbeidsgiver, eller via verneombud, tillitsvalgt eller advokat. Arbeidstaker kan også varsle eksternt til offentlig myndigheter, og i noen tilfeller også til media eller offentligheten for øvrig. Arbeidsmiljøloven setter imidlertid strenge krav til slik varsling, da medieomtale kan ha betydelig skadepotensiale dersom det ikke er hold i de fremsatte påstandene.
Arbeidsmiljøloven gir rett til et godt psykososialt arbeidsmiljø og vern mot trakassering eller annen utilbørlig opptreden. Dette gjelder også for sosiale arrangementer i regi av arbeidsplassen. Arbeidsgiver er pliktig til å undersøke varslinger nærmere innen rimelig tid, og den som varsler har et vern mot å utsettes for gjengjeldelse. Gjengjeldelse er enhver negativ reaksjon som følge av varslingen, som for eksempel advarsel, oppsigelse, endringer i arbeidsoppgaver, utfrysning eller lignende. Det er arbeidsgivers oppgave å påse at arbeidstaker vernes mot gjengjeldelse.
Du kan lese mer om varslingsprosessen her.
Ta kontakt med oss for en uforpliktende samtale med en av våre advokater.