En sluttavtale innebærer at arbeidsgiver og arbeidstaker blir enige om å avslutte arbeidsforholdet, og vanligvis avtales det at arbeidstaker fratrer umiddelbart, men likevel mottar lønn i oppsigelsestiden. I tillegg ytes gjerne et sluttvederlag fra arbeidsgiver. Arbeidstaker har ikke krav på en sluttavtale og arbeidsgiver har heller ingen plikt til å tilby dette, men den kan benyttes som et alternativ til oppsigelse eller avskjed.
Det kan være flere årsaker til at partene ønsker å inngå en slik form for avtale. Eksempler på situasjoner hvor dette er aktuelt er hvor arbeidstaker ikke presterer som forventet eller har vært sykemeldt over lang tid. Videre kan det være aktuelt hvor bedriften står ovenfor en nedbemanningsprosess eller omstillinger som innebærer større endringer.
Arbeidstakere i Norge har et sterkt stillingsvern gjennom arbeidsmiljøloven. Det skal derfor mye til før arbeidsgiver har saklig grunn til oppsigelse. I de tilfellene hvor det er usikkert om arbeidsgiver har en slik særlig grunn til oppsigelse, bør arbeidsgiver være forberedt på å strekke seg lenger i forhandlinger med arbeidstaker, og åpne for mer romslige sluttpakker enn i de mer klare tilfellene.
En sluttavtale bør regulere sentrale momenter, slik som tidspunktet for fratreden og opphør, hvilket vederlag den ansatte skal motta, at partene ikke kan gå til sak mot hverandre i ettertid, eventuelle konkurranseklausuler mv. Partene er som regel enige om at sluttavtalens innhold skal være konfidensiell.
Du kan lese mer om sluttavtaler her.
Ta kontakt med oss for en uforpliktende vurdering av din sak.