AVCO logo

Hjem > Aktuelt

Oppstart av virksomhet – enkeltmannsforetak eller AS?

Guider om valg av selskapsform fokuserer ofte på risiko, kostnader, skatt og sosiale rettigheter. Det er viktige faktorer, så det er det selvsagt god grunn til. En annen og noe banal, men viktig fordel med å velge aksjeselskap fra oppstart, og som ikke så ofte omtales, bør imidlertid også inngå i vurderingen.

Av Eirik Kollerøy

Starter du først et enkeltpersonforetak og så etter hvert finner ut at du vil avvikle enkeltpersonforetaket og gå over til å drive i aksjeselskapsformen, så må du innhente aksept for partsskifte i alle avtalene dine. Aksjeselskapet er en (ny) juridisk person som også får et annet (nytt) organisasjonsnummer.

For løpende kontrakter på mobilabonnement, strøm, nettleie etc er som regel aksept for et slikt partsskifte uproblematisk. Når det gjelder husleiekontrakten og en rekke avtaler med leverandører og kunder, kan man imidlertid ikke alltid ta det for gitt at kontraktsmotparten uten videre vil godta partsskifte i kontraktene.

Hvis markedssituasjonen har endret seg etter oppstarten, i en retning som gjør at kontraktsmotpartene dine i dag oppnår bedre betingelser enn når dere forhandlet kontraktene, kan det å oppnå samtykke til partsskifte straks bli mer utfordrende. Og uansett så medfører det å innhente aksept fra alle kontraktsmotparter rent praktisk potensielt en del jobb.

Velger man aksjeselskap så er det også enkelt å få inn medeiere og å selge seg helt ut hvis man skulle ønske det. Kjøper kommer på mange måter til dekket bord når man kjøper aksjene i et AS fremfor bare innmat og goodwill. Det kan innebære at man oppnår å få mer igjen når man selger.

Kontaktpersoner

Google Translate

We use Google Translate on this page. It can result in incorrect translation.

Kontakt oss

Fyll ut skjema, så tar vi kontakt så snart som mulig