Hjem > Aktuelt

Når arbeidsgiver ikke utbetaler lønn og feriepenger

De fleste arbeidstakere er avhengige av at lønn og feriepenger utbetales til rett tid. Likevel hender det at noen opplever forsinkelser eller manglende utbetaling av det de har krav på. I denne artikkelen ser vi nærmere på hvilke rettigheter du har som arbeidstaker dersom lønn eller feriepenger uteblir og hvordan du kan gå frem.

Skrevet av:

Retten til lønn og feriepenger

Utbetaling av lønn er en sentral del av arbeidsforholdet og avtales mellom arbeidsgiver og arbeidstaker i den skriftlige arbeidsavtalen. I henhold til arbeidsmiljøloven § 14-15 skal lønn utbetales minst to ganger i måneden, med mindre annet er avtalt. Det vanligste er å avtale lønnsutbetaling én gang i måneden.

Utbetaling av feriepenger reguleres av ferieloven. Feriepenger fra arbeidsgiver beregnes på grunnlag av arbeidsvederlag som er utbetalt i opptjeningsåret, jf. ferieloven § 10. Etter ferieloven § 11 skal feriepenger som er opptjent hos arbeidsgiver det foregående opptjeningsår, utbetales siste vanlige lønningsdag før ferien. Arbeidstaker kan likevel kreve at feriepengene utbetales senest 1 uke før ferien tar til. Denne ordningen følges imidlertid sjelden i praksis. Det vanlige er at arbeidsgiver utbetaler feriepenger kun én gang i året, normalt juni, uavhengig av når arbeidstaker faktisk tar ut ferie.

Ved oppsigelse skal alle opptjente feriepenger utbetales siste vanlige lønningsdag før fratreden. Den del av feriepengene som ikke lar seg beregne innen dette tidspunkt, kan utbetales i forbindelse med det avsluttende lønnsoppgjør.

Fremgangsmåte når betaling uteblir

Dersom du opplever forsinkelse i enten lønn eller feriepenger, bør du aller først kontakte arbeidsgiver for å avklare årsaken. Manglende utbetaling kan skyldes flere årsaker, for eksempel tekniske feil eller misforståelser mellom arbeidstaker og arbeidsgiver om når og hvor mye som skal utbetales. I de fleste tilfeller vil arbeidsgiver raskt rette opp situasjonen etter en slik henvendelse.

Det kan imidlertid forekomme at årsaken til den uteblitte utbetalingen skyldes at arbeidsgiver enten mangler evne eller vilje til å betale. I slike tilfeller finnes det ulike fremgangsmåter for å håndtere situasjonen. Blant annet kan du ta ut forliksklage mot arbeidsgiver for å få dom på hva arbeidsgiver skylder deg. Du kan også begjære arbeidsgiver konkurs. Hvis det blir åpnet konkurs, kan du få dekket hele eller deler av lønnskravet av NAV lønnsgaranti.

Straffeforfølgelse

Manglende utbetaling av lønn og feriepenger er også straffesanksjonert. Etter arbeidsmiljøloven § 19-1 vil arbeidsgivers ulovlige håndtering av lønn og feriepenger kunne medføre straff for arbeidsgiver selv, eller for innehaver av virksomheten eller den som i arbeidsgivers sted leder virksomheten. Straffen er  bøter eller fengsel inntil ett år, eller begge deler.

Videre inneholder straffeloven en generell straffebestemmelse mot lønnstyveri i § 395. Etter dette straffebudet vil den som utilbørlig og med forsett om en uberettiget vinning for seg selv eller andre misligholder plikt til å yte lønn, feriepenger eller annen godtgjøring som arbeidstaker har rett til etter avtale eller bestemmelse i lov eller forskrift, straffes med bot eller fengsel inntil 2 år. Ved grovt lønnstyveri kan arbeidsgiver straffes med bot eller fengsel inntil 6 år.

Vi i AVCO står klare til å bistå deg gjennom hele prosessen, fra forhandlinger med arbeidsgiver til rettslige tiltak dersom det blir nødvendig. Ikke nøl med å ta kontakt for en uforpliktende vurdering av din sak.

 

Kontaktpersoner

Google Translate

We use Google Translate on this page. It can result in incorrect translation.

Send din problemstilling

Å sende inn din problemstilling til oss er helt uforpliktende. Vi må først se på din sak for å finne ut hvordan vi best kan hjelpe deg videre.

Fyll ut skjema, så tar vi kontakt så snart som mulig.

Du kan også ringe oss på telefon eller sende inn problemstilling via vår e-post. 

T: +47 21 09 59 95
E: kontakt@avco.no